Angstklachten behandeling bij Psycholoog Leiden

Gewone angst versus angststoornis

Iedereen is wel eens bang of angstig. Dit is een normale reactie, die ons voorbereidt op dreigend gevaar. Het gevaar kan van buitenaf komen en reëel zijn. Het gevoel van gevaar kan ook van binnenuit ontstaan, bijvoorbeeld bang zijn om alleen gelaten te worden of iets niet goed te doen. Er kan sprake zijn van een angststoornis sls iemand vaker zeer angstig is, deze angst groot is en flinke beperkingen geeft waardoor deze het leven sterk ontregelt. Het gaat hierbij om serieuze klachten, die niets met aanstellerij van doen hebben.

1 op de 8 Nederlanders lijdt aan een angststoornis

Psychische klachten waarvan angst deel uitmaken, komen vaak voor. 1 op de 8 Nederlanders lijdt jaarlijks aan een angststoornis. Je staat dus niet alleen. Een angststoornis ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Grenzen verschuiven bijna onmerkbaar totdat de situatie echt uit de hand loopt. Je gaat de deur helemaal niet meer uit of staat urenlang deuren of gas te controleren of je handen te wassen.

Gevolgen van een angststoornis

Uiteindelijk kan een angststoornis ervoor zorgen dat iemand z’n werk, interesses en bezigheden verliest en daardoor heel erg eenzaam wordt. Mensen schamen zich voor wat ze doen en voelen zich schuldig tegenover hun omgeving. Tegelijkertijd zien ze geen manier om het anders te doen. Hij of zij is als het ware in de ban van de angst.

Wat kan Psycholoog Leiden voor je betekenen?

In eerste instantie kijken wij naar het soort angst. Afhankelijk van de uitkomst zal de behandeling bestaan uit:

  • Het vinden van de oorzaak van de angst
  • Het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen
  • Terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

Bij Psycholoog Leiden werken wij onder andere met gedragstherapie. Wij leren je lichamelijke reacties te herkennen. Deze reacties zijn te beïnvloeden door ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie gaan we bepaalde patronen doorbreken zoals: vermijdingsgedrag, drinkgedrag, gebruik van sederende middelen, hard werken, vluchten in dagdromen.

Een aantal angststoornissen beschreven

Gegeneraliseerde angststoornis

Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis maakt zich voortdurend zorgen over allerlei dagelijkse dingen en voelt zich daardoor rusteloos, opgejaagd en nerveus. Men maakt zich bijvoorbeeld nodeloos zorgen om financiële zaken, terwijl er geen geldproblemen zijn. Men maakt zich zorgen over allerlei zaken die zouden kunnen gebeuren: ziekte, ongeval of overlijden. Voor deze zorgen is vaak geen enkele aanleiding.

De aandoening ontstaat vaak in de pubertijd en komt tweemaal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De gegeneraliseerde angststoornis brengt mensen vaak in een isolement. Directe hulp vanuit de omgeving is moeilijk, omdat deze mensen vaak alleen staan of geen werk hebben.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

Hier gaat het om angsten die ontstaan door de eigen gedachten en gevoelens of door gewaarwordingen in het eigen lichaam, zonder dat daar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Het gebeurt “zomaar” van binnen.

We onderscheiden twee soorten:
1. De obsessies (dwanggedachten)
2. De compulsies (dwanghandelingen)

Bij obsessies (dwanggedachten) heeft men vaak nare negatieve gedachten. Men wordt door deze gedachten dusdanig in beslag genomen dat men er als het ware door verlamd raakt en eigenlijk niet meer normaal kan functioneren.

Bij compulsies (dwanghandelingen) gaat het om bepaalde handelingen, die steeds uitgevoerd moeten worden. Eén van de meest voorkomende dwanghandelingen is het alsmaar moeten poetsen (smetvrees) en wassen (wasdrang).

Dagelijks kan men hier uren aan besteden en krijgen andere zaken, zoals partner of gezin, onvoldoende aandacht. Men zit gevangen in het ritueel van de dwanghandeling. Dwanggedachten spelen zich in het onzichtbare af, zodat de omgeving nauwelijks iets merkt en moeilijk hulp kan bieden. Dwangstoornissen gaan vaak gepaard met veel angst. Men verkeert vaak in een groot isolement doordat men zich schaamt tegenover anderen.

De fobie

De fobie is een gerichte angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Die angst kan samen gaan met heftige lichamelijke reacties en paniekgevoelens. Meestal weet men goed dat het gevaar niet reëel is maar de angst wint het van het gezonde verstand.

Een fobie gaat vrijwel altijd samen met vermijdingsgedrag: als je fobisch bent ga je de situaties uit de weg waarin je de angst hebt meegemaakt of waarin je vreest de angst te voelen. Daardoor word je belemmerd in het dagelijks functioneren.

Met een fobie heb je meestal ook last van verwachtingsangst: alleen al bij de gedachte dat je in een beangstigende situatie zult komen, kan je last krijgen van de angstklachten, angst voor de angst zeg maar.

Een aantal fobieën zijn:

  • Hoogtevrees
  • Angst voor grote en/of kleine ruimtes
  • Angst voor dieren, insecten en reptielen
  • Angst om te spreken in het openbaar
  • Vliegangst
  • Angst om auto te rijden

Contact Psycholoog Leiden

Heb je een vraag over mijn werkwijze, over mij, of wil je jouw hulpvraag met mij bespreken? Neem vrijblijvend contact op voor passend advies. Ik ben bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdagen tot 17.30. Bel 071-2032016 of stuur ons een bericht.