Algemene informatie

Psychologen, wanneer heb je ze nodig?

Iedereen heeft wel eens een klacht die het leven onaangenaam maakt, vaak ga je dan naar een huisarts. Je klachten kunnen ook psychologisch van aard zijn. In dat geval kunnen psychologen je helpen. Meestal gaat dat via een verwijzing door de huisarts, je kan natuurlijk zelf ook op zoek gaan naar een psycholoog die bij je past. Psychologen proberen een beeld van je te krijgen door middel van gesprekken, vervolgens proberen ze samen met jou de problemen aan te pakken.

Hoe gaat het in zijn werk?

In het eerste gesprek vertel je iets over jezelf en de reden van je aanmelding. De psycholoog vertelt je of behandeling zinvol kan zijn, en welk behandeltarief er voor je geldt. Om zich een goed beeld van jou en je klachten te kunnen vormen is er meer informatie nodig. Psychologen zullen dan ook tijd besteden aan bijvoorbeeld je levensomstandigheden en je levensgeschiedenis. Soms worden vragenlijsten gebruikt.

Daarna wordt er pas met de behandeling begonnen. Afhankelijk van de klachten en de persoon wordt gekozen voor een kortdurende klachtgerichte behandeling of een langer durende behandeling. Je werkt zelf actief mee om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Het kan zijn dat er met huiswerkopdrachten gewerkt wordt. Een individueel gesprek duurt meestal 45 minuten. Overige gesprekken kunnen langer duren.

Welk resultaat kan je verwachten?

De klacht kan na de behandeling geheel verdwenen zijn. In andere gevallen heb je geleerd hoe je met de klacht kan omgaan om er zo weinig mogelijk last van te hebben. In het algemeen kan je stellen dat de meeste mensen zich na een psychologische behandeling beter voelen dan ervoor. Dit kan bijvoorbeeld komen door meer zelfvertrouwen, een andere kijk op de problemen, betere sociale contacten, een andere manier van praten of meer begrip tussen de partners.

Aanvullende informatie over Psycholoog Leiden

Contact Psycholoog Leiden

Heb je een vraag over onze werkwijze, over een van ons, of wil je jouw hulpvraag met ons bespreken? Neem vrijblijvend contact op voor passend advies. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdagen tot 17.30. Bel 071-2032016 of stuur ons een bericht.