Relatietherapie Leiden

Als je er samen niet meer uitkomt

Relatietherapie is gericht op het oplossen van problemen in jullie liefdesrelatie. Spanningen, ergernissen en ruzies kunnen in iedere relatie voor komen. Dit is heel normaal en hoeft niet te betekenen dat jullie relatie slecht is. Komen jullie er samen niet meer uit dan kan relatietherapie een goed idee zijn.

Wanneer ga je in relatietherapie?

Jullie relatie wordt, als elke relatie, uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend. Het nieuwe is er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen, en het leven en de drukte van alledag leiden dusdanig af dat jullie elkaar stukje bij beetje uit het oog verliezen. Weet je wat het ook is? Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen, gelukkig maar want je hebt daar noch energie voor, noch zin in.

Relatietherapie is voor iedereen die wel weer moeite wil doen. Misschien omdat er een crisis is. Dat jullie in een hele zware periode zitten. Maar het kan ook omdat het allemaal wat vanzelfsprekend werd en jullie stilstand willen voorkomen.

Hoe gaat relatietherapie in zijn werk bij Relatietherapie Leiden?

Het doel van de relatietherapie is het doorbreken van de neerwaartse spiraal en ervoor zorgen dat de relatie voor jullie allebei weer fijn wordt. Tijdens de relatietherapie gaan we daar in verschillende fases mee aan de slag.

Fase 1 – Patronen doorbreken

In deze fase leren jullie opnieuw met elkaar communiceren. Je ziet de valkuilen en leert er iets aan te doen. Deze fase is het meest praktisch en je zult ook snel resultaat merken.

Fase 2 – Opzoeken van emoties

Als de patronen waar jullie in vastzaten doorbroken zijn, kunnen we de diepte in. Jullie voelen je weer veiling en de onderwerpen die dan besproken kunnen worden zijn de wensen en angsten die jullie met jezelf en tot elkaar hebben.

Fase 3 – Waar ging het ook alweer over?

Nu, in de derde fase is de tijd om te praten over jullie huidige probleem. Doorgaans is dat heel makkelijk, jullie zijn als stel robuust, veerkrachtig en veelzijdig. Vandaar dat in deze fase vooral ook de toekomst ons onderwerp van gesprek blijkt: waar willen jullie naartoe?

Tijdens de relatietherapie kan het gebeuren dat er onverwacht dieperliggende oorzaken boven komen die mede oorzaak zijn van de relatieproblemen. Gedacht kan dan worden aan een depressie, een burn-out of bijvoorbeeld een onverwerkt trauma bij één van de partners.

Verdieping of laatste strohalm?

Relatietherapie wordt vaak als de laatste strohalm gezien. De partners staan eigenlijk al op het punt om uit elkaar te gaan. Ze geven de relatie door het volgen van therapie nog een laatste kans. Het is helaas zo dat hoe langer men wacht met het aanpakken van serieuze problemen in een relatie, hoe moeilijker het oplossen hiervan wordt. Relatietherapie is niet alleen bedoeld als laatste redmiddel. Het is bijvoorbeeld ook een heel goed middel om tot verdieping van een relatie te komen.

Scheiden of “proefscheiden”

Tijdens relatietherapie kan ook duidelijk worden dat beide partners er alsnog voor kiezen om de relatie te beëindigen, of om een zogenaamde “proefscheiding” (tijdelijk apart leven) aan te gaan. In dat geval kan de relatietherapeut het paar begeleiden om dit proces zo soepel en respectvol mogelijk te laten verlopen.

Contact Relatietherapeut Leiden

Meer weten over relatietherapie of willen jullie een afspraak maken? Bel met de praktijk, ik help jullie graag.