Rouw verwerking bij Psycholoog Leiden

Rouw is het verwerkingsproces dat jouw verdriet uiteindelijk hanteerbaar moet maken

Het verlies van een dierbaar iets of iemand brengt meestal een rouwproces met zich mee. Rouw is het verwerken van je verdriet, zodat je er mee om kunt gaan. Je maakt het hanteerbaar.

Psycholoog Leiden en rouwverwerking

Verlies houdt bijna altijd in dat je iets of iemand bent kwijtgeraakt. Dit kan heel emotioneel en ingrijpend zijn, afhankelijk van de betekenis dat het verlies voor je heeft. Begeleiding in het verwerkingsproces kan nodig als het natuurlijke proces van rouw, om wat voor reden dan ook, verstoord is. Als je alleen niet meer verder komt.

De begeleiding van Psycholoog Leiden richt zich vaak op “het een plaats geven” van het verlies in het dagelijks leven. Dit geldt ook voor de gevolgen die uit het verlies voortkomen. “Het een plaats geven” betekent niet dat je het eens bent met wat er gebeurd is. Het houdt in dat je het verlies en de gevolgen daarvan een “plek” geeft in je leven. Zodanig dat je, in je eigen tempo weer in staat bent het leven met vreugde te omarmen.

Wat voor soort verlies?

Bij verlies denken we meestal aan het overlijden van een dierbare of geliefde. Maar ook een echtscheiding, ongewenste kinderloosheid of functieverlies na een ongeluk kan heel ingrijpend zijn. Zo ingrijpend dat je er alleen niet meer uitkomt en begeleiding nodig hebt.

De gevolgen van verlies

Lichamelijk
Verlies brengt niet alleen veel verdriet en verwardheid met zich mee maar ook moeheid. Rouwen is hard werken. Rouwen kost heel veel energie. Het verklaart waarom verdrietige mensen zo moe kunnen zijn, zo moe zelfs dat ze niet meer functioneren. Vaak ontwikkelen zich ook lichamelijke klachten, zoals: slechte of geen eetlust, buikpijn en hoofdpijn.

Emotioneel
Mensen die verlies te verwerken krijgen kunnen last krijgen van: stekende schuldgevoelens, grote woede, enorm verdriet, grote onzekerheid of angsten.

Sociaal
Een sociale gevolg van verlies kan zijn: terugtrekken, afsluiten en helemaal geen intieme relaties meer aangaan. Of erg opstandig worden en afreageren op anderen. Of juist heel aanhankelijk worden, erg bang zijn om die anderen ook te verliezen.

Heelt tijd alle wonden?

In rouwen gaat veel tijd en energie zitten. Het is een heel intensief en pijnlijk proces. Als het goed verloopt kan het ook een heel mooi proces zijn. Heelt tijd vanzelf alle wonden? Nee, niets is minder waar. Tijd op zich geneest deze wonden niet. Het gaat om wat je doet met de gegeven tijd.

Verdriet verwerken gaat niet vanzelf

Rouwen is een combinatie tussen actief en passief bezig zijn met verwerken van verlies. Naast het meer passieve ervaren van verlies is het belangrijk om ook actief met het rouwproces aan de slag te gaan. Het actieve rouwproces bestaat in het kort uit vier taken:

1. Aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
2. Toelaten van de pijn die bij het verlies hoort
3. Aanpassen aan de omgeving zonder de overledene
4. Geven van een nieuwe plaats aan de overledene en opnieuw leren houden van het leven

Contact Psycholoog Leiden

Heb je een vraag over mijn werkwijze, over mij, of wil je jouw hulpvraag met mij bespreken? Neem vrijblijvend contact op voor passend advies. Ik ben bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 20.30 en op vrijdagen tot 17.30. Bel 071-2032016 of stuur ons een bericht.